Purkkikalaresepti, jolla onnistut varmasti – hyödynnä pikkukalat säilykkeeseen
Purkkikalaa kannattaa tehdä silloin, kun pikkumuikkuja tai särkikaloja on reilusti saatavilla. Purkkikala valmistuu helposti, ja lopputulos on herkullinen kalatuote.
Maukasta purkkikalaa on helppo tehdä itsekin. Varaa hommaan särkiä tai pieniä muikkuja, sekä riittävästi aikaa. Kuva: Sanne KatainenKun ryhdyt valmistamaan purkkikalaa, niin älä oikaise puhtauden suhteen. Purkit ja kannet tulee ensin liottaa, pestä ja sen jälkeen kuumentaa joko keittämällä tai astianpesukoneessa. Myös kalan kypsennyslämmön tulee olla vähintään 120 astetta ja ajan neljä tuntia. Näin varmistat hygieeniseen tuotteen ja umpioinnin onnistumisen.
Mikäli purkin umpio on kuitenkin pettänyt, niin älä käytä tuotetta, vaan hävitä se botuliiniriskin vuoksi.
Purkkikala
Noin kilo
- Ainekset
- noin 1 kg särkiä tai pikkumuikkuja
- 2 tl suolaa
- 300 g sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 dl ketsuppia
- 2 rkl etikkaa
- 1 rkl kuivattua tilliä
- ½ tl mustapippuria
- Lisäksi
- rypsiöljyä
Valmistusohje
Puhko ja huuhtele pikkumuikut. Poista päät halutessasi. Jos käytät särkiä, niin suomusta ja perkaa ne. Poista särjiltä päät, pyrstöt, evät ja leikkaa kalat parin sentin paloiksi.
Sekoita kaloihin suola ja anna suolautua noin 20 minuuttia. Kuori ja hienonna sipulit. Sekoita sipuleihin ketsuppi, etikka ja mausteet.
Lado pestyihin, keittämällä tai astianpesukoneessa kuumennettuihin twist off -kannellisiin purkkeihin tiiviisti kerroksittain kaloja ja sipuli-ketsuppiseosta. Jätä purkista noin ¼ täyttämättä ja kaada massan päälle rypsiöljyä, niin, että kalat ja sipulit peittyvät. Öljyn ja kannen väliin tulee jäädä 1–2 senttiä tyhjää tilaa.
Sulje purkkien kannet kevyesti ja nosta purkit pellille. Nosta pelti kylmään uuniin ja säädä lämpö 150 asteeseen. Kun öljy alkaa poreilla, niin alenna lämpö 125 asteeseen ja jatka kypsentämistä 4 tuntia.
Kun aika on kulunut, niin sammuta uuni ja sulje purkkien kannet tiukasti esimerkiksi pyyhkeen avulla. Jätä purkit uuniin yön yli, tai kunnes ne ovat jäähtyneet huoneenlämpöisiksi.
Jäähtyessään purkeista kuuluu napsahduksia, kun niihin syntyy umpio ja kannet painuvat kuopalle. Jos kansi ei ole kuopalla purkin jäähdyttyä, niin käytä purkin sisältö heti. Säilytä kalasäilykkeet jääkaapissa, jossa ne säilyvät vähintään muutaman kuukauden. Jos purkin kansi ei ole kuopalla ja kantta avatessa ei kuulu napsahdusta, niin botuliiniriskin vuoksi tällaista säilykettä ei saa käyttää, vaan se pitää hävittää.
Vinkki: Jos purkeista on kypsentämisen aikana valunut nestettä, niin siisti purkkien ulkopinnat vasta niiden jäähdyttyä ja umpioiduttua.
Vinkki: Uutta makua kalasäilykkeeseen saat savustamalla kalat ennen niiden purkitusta.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
