Ihastuin shisoon – monelle tuntematon yrtti sopii monenlaiseen ruoanlaittoon
Varsinkin Aasiassa suosittu yrtti ei ole monelle suomalaiselle tuttu.
Shison lehdet ovat suuret. Paksummat lehtiruodit kannattaa poistaa ennen käyttöä. Kuva: Janiko KemppiAasiassa ja erityisesti Japanissa käytetään paljon suurilehtistä shiso-yrttiä, joka tunnetaan Suomessa myös nimellä kähäräveripeippi. Pohjolassa shiso ei ole löytänyt vielä paikkaansa suosittujen yrttien rinnalla, vaikka kyseessä on monikäyttöinen maustekasvi.
Shison maussa yhdistyy minttu, basilika, korianteri, kaneli ja sitruuna. Siinä on havaittavissa myös pippurisuutta ja lakritsisuutta. Shison makua on vaikea kuvailla, joten sitä pitää itse päästä maistamaan. Sellaisenaan maistettuna shison maku voi olla osalle jopa liiankin vahva. Ruoan maustamiseen se onkin omiaan.
Erilaisista yrttisuolista, kuten lipstikkasuolasta, on puhuttu paljon. Shisoa voikin käyttää maustesuolan valmistamiseen. Tätä suolaa voi käyttää monenlaiseen maustamiseen ja se sopii niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin. Shisoa voi käyttää sellaisenaan aasialaisiin ruokiin, mutta myös esimerkiksi pastakastikkeisiin.
Japanissa shisoa käytetään muun muassa sushissa, salaateissa, tempurassa sekä nuudeliruoissa. Shison minttumaisuus sopii myös jälkiruokiin tai juomiin, kuten mojitoon.
Shisoa löytää hyvin varusteltujen kauppojen yrttiosastoilta, joskin se onkin tavallisesti harmillisen harvinainen näky. Shisoa on saatavilla tavallisesti vihreänä ja punaisena. Itse pääsen nauttimaan vihreää shisoa äitini kasvimaalta, jossa se viihtyy hyvin ja tuottaa satoa.
Jos shisoon törmää kaupassa, kannattaa sille antaa ehdottomasti mahdollisuus. Uskon, että tulevaisuudessa shison suosio tulee nousemaan. Vielä tässä vaiheessa siitä on kuitenkin vaikea löytää suomeksi paljonkaan tietoa, eikä reseptejäkään ole mitenkään paljon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


