Raclette
Sana racler on ranskaa ja tarkoittaa kaapimista. Aiemmin paimenet lämmittivät juustokiekkoa avotulella ja kaapivat pehmenneen kerroksen leivän päälle. Modernit sähkökäyttöiset raclettegrillit ajavat nyt saman asian.
Raclettepöytään voit nostaa runsaasti haluamiasi lisäkkeitä, kuten erilaisia kasviksia ja leikkeleitä. Kuva: Jaana KankaanpääRaclette
Ainekset
- noin 200 g raclettejuustoa/ruokailija
Lisäksi
- keitettyjä kasviksia (perunoita, porkkanoita, parsa- tai kukkakaalinuppuja)
- tuoreita kasviksia (herkkusieniä, kirsikkatomaatteja, paprikaa)
- etikkasäilykkeitä (maustekurkkuja, hillosipuleita, oliiveja)
- ilmakuivattua kinkkua tai ohuen ohuita leikkeleitä
Valmistusohje
Aloita valmistelemalla lisäkkeet. Kuori ja keitä perunat ja porkkanat. Höyrytä kaalit napakan kypsiksi. Valuta. Asettele kaikki ainekset pieniin kulhoihin ja lautasille raclettegrillin viereen.
Leikkaa juustot veitsellä reiluiksi viipaleiksi. Varaa juustoa noin 200 grammaa henkeä kohden – juustomenekkiin vaikuttaa vieraiden ruokahalu sekä lisäkkeiden määrä.
Perinteisen sveitsiläisen raclettejuuston rinnalle kannattaa ottaa maisteltavaksi muitakin juustoja, kuten goudaa, sinihome-, tilsit- tai Port Salut -juustoa.
Kuumenna raclettegrilli ja sulata pikkupannulla juustoviipale kerrallaan. Jokainen ruokailija voi valita mieluisat lisäkkeet lautaselleen ja puulastan avulla kaapia sulaneen juustomassan kastikkeeksi.
Raclettegrillin ylätasanteella voi halutessaan paahtaa sieniä tai pitää juustolapiota lämpimänä.
Vinkki
Viimeisenä juustopalana voit paahtaa pilkullista leipäjuustoa vaniljakastikkeeseen paloiteltuna ja nauttia sen jälkiruuaksi vaikkapa lakkahillon tai marjojen kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
