
Suklaa aiheuttaa yhä metsäkatoa – suomalaisille tuttu jättiyritys kieltäytyi vastaamasta selvityksen kysymyksiin
Suklaan valmistus on kehittynyt viimeisen vuoden aikana vastuullisempaan suuntaan. Yhä useammin käytetyn suklaan alkuperä on selvitettävissä.Suklaan tuotantoon liittyy edelleen metsäkatoa, köyhyyttä ja lapsityövoimaa, kertoo WWF tiedotteessa. Vastuullisuutta arvioiva Chocolate Scorecard -pisteytys tehtiin tänä vuonna kuudetta kertaa.
Fazer paransi pisteitään viime vuodesta toimitusketjun jäljitettävyyden osalta. Fazer oli mukana neljättä kertaa, mikä WWF:n mukaan osoittaa, että yritys on sitoutunut oman toimintansa läpinäkyvyyteen.
”Yritykset pystyvät halutessaan selvittämään kaakaon kulkeman matkan aina viljelykseltä tehtaalle asti.”
Pisteytyksessä parhaiten pärjäsivät muun muassa Tony’s Chocolonely, Ritter Sport, Nestlé sekä Mars Wrigley. Yritykset valmistavat esimerkiksi Mars-, Snickers-, Twix-, ja KitKat-patukoita sekä Smarties-karkkeja.
WWF:n mukaan suuryritys Mondelēz, jonka tuotteita ovat muun muassa Toblerone, Marabou, Daim, Oreo ja Milka, ei tänä vuonna suostunut vastaamaan pisteytykseen. Yritys suoriutui edellisessä pisteytyksestä heikosti.
”En voi suositella sellaisen yrityksen tuotteita, joka tieten tahtoen välttelee vastuuta ja pimittää tietoa”, sanoo WWF:n kansainvälinen metsäasiantuntija Maija Kaukonen tiedotteessa.
Suklaan vastuullisuus on kehittynyt. Yli puolet käytetystä kaakaosta on jo metsäkatovapaata. Kuva: Sanne KatainenViime vuonna alle puolet kaakaosta oli jäljitettävissä viljelyksille. Nyt metsäkatovapaata kaakaota oli 56 prosenttia.
”Tämä kehitys todistaa, että yritykset pystyvät halutessaan selvittämään kaakaon kulkeman matkan aina viljelykseltä tehtaalle asti. Tehtävää on toki edelleen paljon. Niin paljon jää edelleen pimentoon, että riski metsäkatoon on suuri”, Kaukonen sanoo.
Tuotannon epäkohtiin, kuten metsäkatoon tai lapsityövoiman käyttöön, on helpompi puuttua, jos kaakaon alkuperä on selvillä.
Suklaa on maailmanlaajuisesti yksi eniten metsäkatoa aiheuttava tuote. Se kuuluu myös EU:n metsäkatoasetuksen piiriin. WWF arvioi, että asetus on jo edistänyt suklaantuotannon vastuullisuutta.
Suklaan hinta on noussut viimeisen vuoden aikana ja samalla pakkauskoot ovat pienentyneet. Hintojen nousu ei kuitenkaan ole poikinut kaakaontuottajille parempia tuloja, sillä sadot ovat olleet pienempiä.
Hintojen nousun taustalla ovat ilmastonmuutoksen seuraukset, kuten kuivuus, rankkasateet ja kasvitaudit.
“Kaakaonviljely on hyvin haavoittuvaista ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen vaikutuksille. Jotta miljoonat pienviljelijät pystyisivät saamaan elantonsa tulevaisuudessakin, olisi äärimmäisen tärkeää edistää pikimmiten ilmastokestävää ja luonnon monimuotoisuutta turvaavaa kaakaonviljelyä”, Kaukonen sanoo.
Valtaosa suklaatuotteita valmistavista yrityksistä pyrkii maksamaan viljelijöille elämiseen riittävän korvauksen, mutta tavoitteen toteutumisesta on hyvin vähän tietoa.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat





